Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Kapusta z kiełbasą i jabłkami

Składniki:
  • 40 dag kwaszonej kapusty
  • 3-4 kwaskowate jabłka
  • 3-4 ziemniaki
  • 3 cebule
  • 40 dag kiełbasy toruńskiej lub podobnej
  • 4-5 szklanek rosołu wołowego (z 2 kostek)
  • 1 łyżka jagód jałowca
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz
Smalec mocno rozgrzej w dużym rondlu, włóż pokrojoną w krążki cebulę i rozgniecione jagody jałowca, potem wsyp cukier i smaż, mieszając, aż zacznie robić się karmel.

Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki i zalej gorącym rosołem. Chwilę pogotuj, po czym dołóż kwaszoną kapustę -wszystko razem gotuj na średnim ogniu jeszcze przez 25 minut.

Obrane jabłka pokrój na cząstki (gniazda nasienne usuń), a kiełbasę - w dość grube plastry.
Jabłka i kiełbasę włóż do kapusty z ziemniakami, dokładnie wymieszaj, dodaj karmel z cebulą i jałowcem, całość gotuj 10 minut, cały czas mieszając.

Przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...