- 40 dag kwaszonej kapusty
- 3-4 kwaskowate jabłka
- 3-4 ziemniaki
- 3 cebule
- 40 dag kiełbasy toruńskiej lub podobnej
- 4-5 szklanek rosołu wołowego (z 2 kostek)
- 1 łyżka jagód jałowca
- 3-4 łyżki cukru
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz
Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki i zalej gorącym rosołem. Chwilę pogotuj, po czym dołóż kwaszoną kapustę -wszystko razem gotuj na średnim ogniu jeszcze przez 25 minut.
Obrane jabłka pokrój na cząstki (gniazda nasienne usuń), a kiełbasę - w dość grube plastry.
Jabłka i kiełbasę włóż do kapusty z ziemniakami, dokładnie wymieszaj, dodaj karmel z cebulą i jałowcem, całość gotuj 10 minut, cały czas mieszając.
Przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz