Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Kanapki ze śledziowym tatarem

Składniki na 6 porcji:
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 6 matiasów
  • 2 ogórki (konserwowe lub świeże)
  • kilka marynowanych grzybów (podgrzybki, kurki, pieczarki)
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
Śledzie opłucz i osusz (np. papierowym ręcznikiem), następnie pokrój w kostkę. Cebulę obierz, umyj i posiekaj. Ogórek opłucz, ewentualnie obierz, po czym dość drobno pokrój. Grzyby osącz, posiekaj. Szczypiorek opłucz. Kilka gałązek szczypiorku odłóż, a resztę posiekaj. Teraz wymieszaj śledzie z cebulą, ogórkiem, grzybami i posiekanym szczypiorkiem.

Obrany czosnek przepuść przez praskę i wymieszaj z olejem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem polej śledzie z warzywami. Wymieszaj. Jeśli trzeba, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Tatar podawaj z białym pieczywem udekorowany ćwiartkami jajka i resztą szczypiorku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...