Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Hamburgery Jurka

Składniki:
  • 40 dag chudej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka starego żółtego sera
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • keczup
  • musztarda
  • majeranek
  • bazylia
  • pieprz
  • sól
Pozbawione żył mięso przepuść przez maszynkę. Do masy dodaj żółtko, zioła, mąkę ziemniaczaną, pieprz i sól, po czym starannie ją wyrób. Uformuj 4 kotleciki grubości ok. 1 cm. Aby miały gładką, równą powierzchnię, przyciśnij je czymś płaskim, np. deseczką.

Smaż po obu stronach na bardzo niewielkiej ilości oleju rozgrzanego na patelni. Pod koniec smażenia posyp żółtym serem. Na każdym hamburgerze połóż odrobinę masła, trochę keczupu i musztardy, a także drobno pokrojonej surowej cebuli.

Hamburgery podawaj z ziemniakami z wody i surówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...