- 4 paluszki lub bułki typu hot dog
- 2-3 dag masła
- 4 parówki (najlepiej cielęce)
- 1 plasterek szynki (lub chudego wędzonego boczku)
- 1 plasterek żółtego sera
- 1 łyżka startego żółtego sera
- 2 malutkie ogórki kiszone
- 1 pomidor
- 2 cebulki ze szczypiorkiem
- 1 listek sałaty
- 1 listek kapusty pekińskiej
- kilka rzodkiewek
- keczup
- majonez
- musztarda
- pieprz
- sól
Jedną cebulkę wraz ze szczypiorkiem drobno posiekaj, przełóż do osobnej miseczki, dodaj pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki oraz ogórek i posól. Pomidor umyj, pokrój w ćwierćplasterki, wymieszaj z drugą cebulką drobno posiekaną wraz ze szczypiorkiem, posól i dopraw pieprzem.
Bułki ponacinaj wzdłuż, wyjmij trochę miąższu. Bułki cienko posmaruj masłem, ułóż na blasze i lekko zrumień w piekarniku lub na grillu. Parówki obierz z plastikowych osłonek, zalej wrzącą wodą, zagotuj i osącz. W dwie bułki włóż po parówce, w trzecią - naciętą parówkę, lekko posypaną (w miejscu nacięcia) startym serem i owiniętą szynką lub boczkiem, a w czwartą - parówkę obłożoną plasterkiem sera.
Wszystkie bułki ułóż na blasze i zapiekaj kilka minut w temperaturze 180°C. Następnie wyjmij blachę z piekarnika i do jednej bułki (tej z samą parówką) włóż kapustę z ogórkiem, przypraw majonezem lub keczupem. Do drugiej bułki włóż sałatę cebulowo-rzodkiewkowo-ogórkową i trochę keczupu. Do hot doga z szynką - listki sałaty i musztardę, a do bułki z serem - kawałki pomidora z cebulką i szczypiorkiem oraz keczup lub majonez.
Do hot dogów możesz też podać inne dodatki, np. kiełki fasoli lub soi, smażone pieczarki, kiszoną kapustę wymieszaną z kawałkami ananasa, rzeżuchę i koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz