Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Hamburgery z jajkiem

Składniki na 6 porcji:
  • 60 dag mielonej wołowiny
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 1 jajo
  • 6 łyżek pikantnego keczupu
  • 1 1/2 czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • 6 dużych liści sałaty
  • 6 bułeczek do hamburgerów
  • 6 łyżek majonezu (15 dag)
  • lub sosu tatarskiego (według upodobań)
Mielone mięso zagnieć z bułką tartą, jajkiem i połową keczupu. Wilgotnymi dłońmi uformuj 6 płaskich kotlecików, piecz je 15 minut z obu strona na rozgrzanym grillu.

Teraz oczyść papryki. Cebulę obierz, pozostałe warzywa pokrój w cienkie krążki. Listki sałaty umyj i osusz, bułki rozetnij i zrumień na grillu.

Spody kanapek posmaruj majonezem lub sosem tatarskim, obłóż sałatą i kotlecikami. Posmaruj resztą keczupu, ułóż cebulę i paprykę. Przykryj odciętymi „wierzchami” bułek.

Kanapki najlepiej smakują na ciepło, dlatego należy je podawać zaraz po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...