Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Kanapki z tatarem

Składniki:
  • 10 kromek chleba razowego
  • 8 dag surowej polędwicy
  • 10 jajeczek przepiórczych
  • 12 dag masła
  • 1 cebula
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • kapary
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej musztardy
Ostrym nożem zeskrob umytą, osuszoną i oczyszczoną z błon polędwicę. Dodaj do niej oliwę i dokładnie wymieszaj. Masło utrzyj z musztardą na gładką masę. Cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę.

Rozbij jajeczka przepiórcze - białka wylej, a żółtka pozostaw w skorupkach. Chleb (bez skórki) posmaruj masłem z musztardą. Na każdą kromkę nałóż teraz warstwę tatara. Dwa przeciwległe rogi kromki ozdób kaparami, pozostałe - posiekanymi ogórkami. Całość posyp posiekaną cebulą. We wgłębieniach na środku kanapek ułóż żółtka jajeczek przepiórczych.

Zamiast polędwicy możesz użyć tatara kupionego w sklepie, ale koniecznie świeżego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...