Szukaj przepisów

poniedziałek, 9 lipca 2012

Kalafiorowa

Składniki:
  • 250-300g wołowiny lub kurczaka
  • jarzyny: marchewka, pietruszka, seler, por, kawałek kapusty
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 nieduży kalafior
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki, koperek
  • kostka bulionowa
  • ½ łyżki masła
  • ½ łyżki mąki
Sposób przyrządzenia:
Mięso gotujemy w 1.5 l wody, aż do uzyskania bulionu. Jeśli mamy kurczaka, to wrzucamy kostkę bulionową wołową a do wołowiny kostkę bulionową drobiową.
Oczyszczonego i umytego kalafiora gotujemy w całości, aż trochę zmięknie. Dzielimy go na cząstki, usuwając twarde części łodygi. Dodajemy jarzyny pokrojone lub starte na grubej tarce. Kroimy ziemniaki w kostkę. Wszystko razem gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Uzupełniamy wygotowaną wodę.
Z mąki i masła robimy lekką , złocistą zasmażkę i dodajemy do zupy. Ma nam tylko trochę zagęścić zupę, bardziej chodzi o smak, który uzyskamy. Wrzucamy trochę pokrojonego koperku i natki pietruszki ( dwa razy tyle, co koperku ).
Zagotowujemy.
Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...