Szukaj przepisów

poniedziałek, 9 lipca 2012

Kalafiorowa - krem

Skład:
  • 1 kalafior
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • nać pietruszki
  • 1l bulionu drobiowego
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki śmietany
  • szczypta kurkumy
  • żółtko
  • sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wodę solimy, dodajemy kalafior i gotujemy około 20 minut. Odcedzamy. Obrane marchew, pietruszkę, cebulę drobno kroimy i dusimy przez kilka minut, dodajemy posiekana natkę pietruszki. Do wrzącego bulionu dodajemy uduszone składniki, podzielonego na cząstki kalafiora, gotujemy aż zmiękną. Studzimy i miksujemy bardzo dokładnie. Do zmiksowanych składników wlewamy mleko dokładnie wymieszane ze śmietaną, szczypta kurkumy i żółtkiem, podgrzewamy mieszając, nie gotujemy. Podajemy z groszkiem ptysiowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...