Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Kakaowiec

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka mocnej kawy zbożowej (2 łyżki rozpuszczalnej kawy zbożowej na 1 szklankę wody)
  • 1/2 szklanki kwaśnego mleka (jogurtu lub kefiru)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • tłuszcz i bułka tarta lub specjalny pergamin do formy
W misce dokładnie wymieszaj suche składniki ciasta i stopniowo - cały czas mieszając - dodawaj pozostałe (Twoja babcia użyłaby makutry, Ty oczywiście możesz je zmiksować).

Tak przygotowane ciasto przełóż do formy i na ok. 25 minut wstaw do rozgrzanego (do 175°C) piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...