- ciasto:
- 30 dag mąki
- 1 opakowanie drożdży (instant)
- 5 dag cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 7 dag masła
- masa makowa:
- 30 dag maku
- 10 dag masła
- 15 dag cukru
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 2 jaja
- 3 dag startych migdałów
- 10 dag rodzynek
Następnie mak zalej wodą, gotuj 5 minut, wystudź, potem odcedź i trzy razy przekręć przez maszynkę. Roztop masło, dodaj skręcony mak, cukier, aromat migdałowy, rozbełtane jaja i bakalie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, przykryj warstwą masy i zroluj. Z powstałej rolady zrób wieniec i ułóż go w tortownicy natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie w cieście zrób nacięcia o głębokości 1,5 cm w kształcie gwiazdy. Całość posmaruj żółtkiem rozbełtanym łyżką mleka.
Ciasto wstaw do gorącego piekarnika (180°C) i piecz ok. 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz