Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Gwiazda makowa

Składniki:
    ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 1 opakowanie drożdży (instant)
  • 5 dag cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 7 dag masła
    masa makowa:
  • 30 dag maku
  • 10 dag masła
  • 15 dag cukru
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 2 jaja
  • 3 dag startych migdałów
  • 10 dag rodzynek
Mąkę, drożdże, cukier i cukier waniliowy razem wymieszaj. Wlej mleko (łyżkę zostaw), wbij jajo, ciasto dokładnie wyrób. Pod koniec dodaj stopione masło i wyrabiaj dalej, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Odstaw do wyrośnięcia.

Następnie mak zalej wodą, gotuj 5 minut, wystudź, potem odcedź i trzy razy przekręć przez maszynkę. Roztop masło, dodaj skręcony mak, cukier, aromat migdałowy, rozbełtane jaja i bakalie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, przykryj warstwą masy i zroluj. Z powstałej rolady zrób wieniec i ułóż go w tortownicy natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie w cieście zrób nacięcia o głębokości 1,5 cm w kształcie gwiazdy. Całość posmaruj żółtkiem rozbełtanym łyżką mleka.

Ciasto wstaw do gorącego piekarnika (180°C) i piecz ok. 60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...