Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Grzybki ptysiowe

Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 15 dag masła
  • 3 jaja
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania zagęstnika
    do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa
Zagotuj wodę z masłem i wsyp do niej mąkę. Gotuj, ciągle mieszając, tak długo, aż powstanie jednolita, szklista masa. Wówczas odstaw ją do ostygnięcia i starannie wyrób z jajami (dodając po jednym), proszkiem do pieczenia i cukrem.

Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyciśnij szprycą taką samą ilość kulek wielkości orzecha włoskiego oraz podłużnych ogonków. Układaj je w odstępach co najmniej 5 cm.

Ciastka wstaw do gorącego piekarnika (220°C) i piecz około 25 minut na złoty kolor. Po ostudzeniu zrób w kapeluszach i ogonkach otworki.

Kremówkę ubij z cukrem pudrem, a polewę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Za pomocą szprycy napełnij ogonki bitą śmietaną. Kulki natomiast zanurzaj w ciepłej polewie. Połącz oba elementy tak, by powstały grzybki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...