Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Duszone jabłka

Składniki na 4 porcje:
  • 3 duże winne jabłka
  • 3 duże cebule
  • 30 dag świeżo startego chrzanu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • mielonych goździków i mielonej ostrej papryki
  • sól
Obrane jabłka zetrzyj na grubej tarce jarzynowej i skrop je sokiem z cytryny. Następnie wymieszaj z drobno pokrojonymi cebulami oraz z cukrem i wszystkimi przyprawami, przykryj i zostaw na 2-3 godziny.

W rondlu stop masło, wrzuć jabłka z cebulą i, mieszając, duś na małym ogniu do zgęstnienia. Wtedy zdejmij je z ognia i przestudź. Teraz dokładnie wymieszaj całość z utartym chrzanem, dopraw do smaku solą i ewentualnie sokiem z cytryny.

Tak przygotowane jabłka stanowią smakowity dodatek do gotowanych lub smażonych mięs.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...