Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Brzoskwinie w sosie szodonowym

Składniki na 6 porcji:
  • 6 dużych brzoskwiń
  • 3 żółtka
  • 1 niepełna szklanka śmietany 12-proc.
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 laski wanilii
Umyte i osuszone brzoskwinie zawiń pojedynczo w odpowiednio przycięte kawałki folii aluminiowej i wstaw na 15 minut do uprzednio nagrzanego piekarnika. Po upływie tego czasu brzoskwinie wyjmij, obierz i przekrój na pół, z każdej usuwając pestkę.

Żółtka utrzyj z cukrem, dosyp mąkę ziemniaczaną i - stale mieszając - wlej śmietankę zagotowaną z rozłamaną wanilią. Na końcu dopraw winem.

Brzoskwinie ułóż w szklanej salaterce i zalej ostudzonym sosem. Możesz użyć brzoskwiń z kompotu lub zastąpić je morelami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...