Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Jabłka z masą orzechową

Składniki:
  • 4 winne jabłka
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka tartej bułki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka koniaku
Posiekane orzechy wymieszaj dokładnie z miodem i tartą bułką. Umyte jabłka osusz, specjalną łyżeczką wydrąż z nich gniazda nasienne tak, aby nie przedziurawić ich dolnej części. Wgłębienia lekko skrop koniakiem i nadziej przygotowaną masą orzechową.

Poustawiaj jabłka w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, na każdym jabłku połóż cieniutki plasterek masła i wstaw do gorącego piekarnika. W czasie pieczenia sprawdzaj miękkość jabłek i całość ich skórek, gdyż jeśli jabłka się rozpadną, to Twój wspaniały deser straci na urodzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...