Składniki na 4 porcje:- 2-3 duże jabłka
- sok z 1 cytryny
- 2 jaja
- 4 łyżki mąki
- 1 niepełna szklanka jogurtu naturalnego
- szczypta proszku do pieczenia i soli
- 1 łyżeczka cukru
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder z wanilią
Jaja roztrzep z jogurtem, dodaj proszek do pieczenia, sól i cukier. Nie przerywając mieszania, dosypuj mąkę dotąd, aż ciasto będzie miało konsystencję kwaśnej śmietany. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w plastry grubości 5mm. Teraz skrop je sokiem z cytryny - dzięki temu jabłka nie ściemnieją. Nadziewaj płatki jabłka na widelec, maczaj w cieście i kładź na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Kiedy zarumienią się z obu stron, odsączaj z tłuszczu na bibule i jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.
Dla odmiany jogurt możesz zastąpić piwem lub wodą mineralną. Jeśli dodasz osobno ubitą pianę z białek, placki będą pulchniejsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz