Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Jabłka w cieście

Składniki na 4 porcje:
  • 2-3 duże jabłka
  • sok z 1 cytryny
  • 2 jaja
  • 4 łyżki mąki
  • 1 niepełna szklanka jogurtu naturalnego
  • szczypta proszku do pieczenia i soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder z wanilią
Jaja roztrzep z jogurtem, dodaj proszek do pieczenia, sól i cukier. Nie przerywając mieszania, dosypuj mąkę dotąd, aż ciasto będzie miało konsystencję kwaśnej śmietany. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w plastry grubości 5mm. Teraz skrop je sokiem z cytryny - dzięki temu jabłka nie ściemnieją. Nadziewaj płatki jabłka na widelec, maczaj w cieście i kładź na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Kiedy zarumienią się z obu stron, odsączaj z tłuszczu na bibule i jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.

Dla odmiany jogurt możesz zastąpić piwem lub wodą mineralną. Jeśli dodasz osobno ubitą pianę z białek, placki będą pulchniejsze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...