Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Jajecznica z kurkami 2

Składniki na 4 porcje:
  • 25 dag kurek
  • 4 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 5 dag boczku
  • 2 łyżki masła
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 pęczek szczypiorku
  • słodka papryka
  • sól
Kurki oczyść, dokładnie umyj i obgotuj przez 20 minut. Boczek pokrój w kostkę, przysmaż na maśle, po czym dodaj najpierw posiekane cebule, a potem grzyby. Całość zamieszaj i usmaż na dużym ogniu w ciągu około 10 minut, aż cały sos wyparuje.

Jędrną paprykę (najlepiej czerwoną) dokładnie umyj, usuń nasionka i pokrój w dość cienkie paski. Następnie wrzuć ją na patelnię i usmaż (na niezbyt dużym ogniu) razem z kurkami (przez około 8 minut).

Opłucz i posiekaj szczypiorek. Jajka zmiksuj ze śmietaną i połową szczypiorku i dopraw je solą i papryką. Masę jajeczną wylej na patelnię i usmaż, najpierw na średnim, potem na małym ogniu. Jajecznicę przełóż na 4 talerzyki i posyp pozostałym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...