Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Jaja po parmeńsku

Składniki:
  • 8 jaj
  • 15 dag parmezanu
  • 4 łyżki śmietany
  • 4 duże mięsiste pomidory
  • 25 dag wędzonego ozora
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w grube plastry. Ozór pokrój w cienkie plasterki.

Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, posyp parmezanem (1/3) i wyłóż plasterkami ozora, na którym ułóż plastry pomidorów. Na pomidorach delikatnie połóż jaja, posyp solą, pieprzem, utartą gałką muszkatołową i posmaruj śmietaną. Wszystko razem posyp parmezanem i wiórkami masła, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 10-15 minut. Na koniec udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Podawaj z makaronem, ryżem lub bułką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...