Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Jaja nadziewane rybą

Składniki:
  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 30 dag filetów z dorsza
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka śmietanki
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • kilka kropli sosu worcester
  • 10 dag startego żółtego sera
  • cukier
  • sól, pieprz
Filety z dorsza skrop sokiem z cytryny i ułóż w płaskim rondelku. Następnie zalej letnim bulionem, doprowadź do wrzenia, potem gotuj na małym ogniu około 15 minut. Po ugotowaniu ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową, a bulion lekko odparuj (tak, by zostało ćwierć szklanki), przecedź i przestudź.

Ugotowane filety posiekaj, starannie utrzyj na gładką masę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Obrane jaja przekrój wzdłuż na pół, wyjmij żółtka, dodaj do ryby i bardzo dokładnie utrzyj na gładką masę. Tak przygotowanym farszem nadziewaj białka.

Zrób zasmażkę z łyżki masła i mąki, rozprowadzić ją bulionem i gotuj, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, sos worcester i zieloną pietruszkę, na koniec wlej śmietankę i wymieszaj.

Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, wlej sos, ułóż faszerowane jaja, posyp żółtym serem, wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 15 minut. Podawaj z frytkami i surówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...