- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 30 dag filetów z dorsza
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka śmietanki
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- kilka kropli sosu worcester
- 10 dag startego żółtego sera
- cukier
- sól, pieprz
Ugotowane filety posiekaj, starannie utrzyj na gładką masę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Obrane jaja przekrój wzdłuż na pół, wyjmij żółtka, dodaj do ryby i bardzo dokładnie utrzyj na gładką masę. Tak przygotowanym farszem nadziewaj białka.
Zrób zasmażkę z łyżki masła i mąki, rozprowadzić ją bulionem i gotuj, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, sos worcester i zieloną pietruszkę, na koniec wlej śmietankę i wymieszaj.
Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, wlej sos, ułóż faszerowane jaja, posyp żółtym serem, wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 15 minut. Podawaj z frytkami i surówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz