Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Jaja faszerowane po polsku

Składniki:
  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 3 dag suszonych grzybów
  • 2 łyżki świeżo startego chrzanu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki masła
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
Umyte grzyby namocz w niewielkiej ilości przegotowanej wody, zostaw na noc, a następnego dnia ugotuj. Jaja (w skorupkach) przetnij wzdłuż na pół ostrym nożem, delikatnie wyjmij białka i żółtka. Następnie jaja i osączone grzyby przypuścić przez maszynkę lub bardzo drobno posiekaj. Utrzyj je z masłem, chrzanem, zieloną pietruszką, solą, pieprzem i żółtkiem.

Tak przygotowanym farszem nadziej skorupki, a wierzch posyp bułką tartą. Na patelni mocno rozgrzej olej, ułóż połówki jaj farszem do dołu i usmaż.

Jaja możesz podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...