Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Jabłka marynowane

Składniki:
  • 2 kg koszteli
    zalewa:
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • lub 1/3 szklanki octu 10-proc.
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • kilka goździków
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
Obrane jabłka przekrój na połówki lub ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Włóż je na kilka minut do wrzątku, odcedź, przelej zimną wodą i poukładaj w słojach. Zagotuj wodę z cukrem i solą, przyprawami, kwaskiem cytrynowym lub octem. Gorącą zalewą zalej jabłka w słoikach, które należy dobrze zamknąć. Pasteryzuj przez 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...