- 1 kg niedużych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, kurki)
- 2 łyżki octu
- sól
- zalewa:
- 1 szklanka octu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- 2 liście laurowe
Grzyby przebierz, oczyść i opłucz, trzonki odetnij. Kapelusze wrzuć do wrzątku, gotuj 5 minut, a potem odcedź. Teraz zalej posolonym wrzątkiem z dodatkiem octu, gotuj jeszcze około 15 minut i osącz.
Gorące grzyby przełóż do wyparzonych słoików, zalej przygotowaną gorącą zalewą. (Grzybów powinno być w słoiku tyle, by można je było swobodnie zamieszać łyżką). Słoiki zakręć, postaw dnem do góry, przykryj grubym ręcznikiem i zostaw do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz