Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Grzybki

Składniki:
  • 1 kg niedużych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, kurki)
  • 2 łyżki octu
  • sól
    zalewa:
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 liście laurowe
Na początku przygotuj zalewę: zagotuj ocet z 4 szklankami wody, cukrem, solą i przyprawami.

Grzyby przebierz, oczyść i opłucz, trzonki odetnij. Kapelusze wrzuć do wrzątku, gotuj 5 minut, a potem odcedź. Teraz zalej posolonym wrzątkiem z dodatkiem octu, gotuj jeszcze około 15 minut i osącz.

Gorące grzyby przełóż do wyparzonych słoików, zalej przygotowaną gorącą zalewą. (Grzybów powinno być w słoiku tyle, by można je było swobodnie zamieszać łyżką). Słoiki zakręć, postaw dnem do góry, przykryj grubym ręcznikiem i zostaw do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...