Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Cebulki marynowane

Składniki:
  • 1 kg drobnych cebulek (dymka, szalotka)
  • 8 szklanek wody
  • 4 łyżki soli
  • 2 szklanki octu 6-proc.
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 4 łyżki cukru
W rondelku zagotuj ocet wraz z przyprawami. Zalewę nakryj pokrywką i odstaw do wystygnięcia.

W emaliowanym garnku zagotuj teraz wodę z solą, włóż cebulki i gotuj je na małym ogniu przez 10 minut. Potem odcedź je na durszlaku, osącz i ułóż w słoikach. Zalej zimną zalewą, a słoiki zakręć nakrętkami i odstaw w chłodne, suche miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...