Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Indyk nadziewany

Składniki na 6 porcji:
  • 1 indyk (ok. 3 kg)
  • sok z 1 cytryny
  • pieprz
  • 2 cebule
  • 50 g pokrojonego w kostkę boczku
  • 30 g masła
  • 150 g gotowych do spożycia kasztanów
  • 1/2 litra wywaru z warzyw
  • 300 g kaszki polenta
  • po szczypcie startej gałki muszkatołowej, ziela angielskiego i mielonych goździków
  • 325 g kukurydzy (puszka)
  • 100 g śmietanki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g śmietany
  • 2 łyżeczki startych orzechów
  • 2 łyżeczki tartej bułki
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Indyka umyj, natrzyj w środku i z wierzchu sokiem z cytryny i pieprzem. Następnie obierz cebule, drobno je posiekaj i podsmaż z boczkiem na maśle. Kasztany podsmaż i dodaj do wywaru. Dodaj też kaszkę, przyprawy i kukurydzę, wszystko razem gotuj, cały czas mieszając. Na koniec wymieszaj ze śmietanką i dopraw do smaku.

Przygotowaną masą wypełnij indyka, po czym zepnij go wykałaczkami, natrzyj olejem i owiń folią aluminiową. Indyka piecz w głębokiej formie dwie i pół godziny. Po upieczeniu folię rozwiń, posmaruj indyka pozostałym sokiem z cytryny i miodem. Piecz przez kolejne pół godziny.

Sos z pieczeni rozrzedź wodą, podgotuj ze śmietaną, bułką tartą i orzechami, dopraw do smaku. Nadziewanego indyka podawaj z sosem i borówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...