Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Hamburgery domowe

Składniki na 2 porcje:
  • 1 szalotka
  • 15 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 1 żółtko
  • 2 dag masła
  • 2 bułki
  • 5 dag sosu remoulade
  • 4 listki zielonej sałaty
  • 5 dag kiszonej kapusty
  • 1 pomidor
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
Szalotkę obierz i drobno posiekaj. Mięso dokładnie wymieszaj z szalotką, żółtkiem i tartą bułką. Dodaj sól, pieprz i musztardę do smaku. Z masy mięsnej uformuj dwa okrągłe, płaskie hamburgery. Na patelni rozgrzej masło i smaż hamburgery z każdej strony po 5 minut.

Bułki rozkrój i każdą połówkę posmaruj sosem remoulade. Teraz opłucz sałatę i dokładnie ją osusz.

Na dolnej części bułek połóż po 2 liście sałaty. Na sałatę połóż osączoną z sosu, grubo pokrojoną kiszoną kapustę. Pomidor umyj, pokrój w plastry i razem z usmażonymi hamburgerami połóż na kapuście. Resztą sosu posmaruj hamburgery. Przykryj górną częścią bułek i lekko dociśnij. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...