Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Gulasz z żołądków

Składniki na 4 porcje:
  • 60 dag żołądków drobiowych
  • włoszczyzna
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła (margaryny)
  • sos sojowy
  • pęczek koperku
  • pieprz
Żołądki oczyść, opłucz, a potem włóż do wrzącej wody z solą i gotuj pod przykryciem. Gdy będą pół miękkie, dodaj oczyszczoną włoszczyznę i gotuj wszystko do miękkości. Następnie żołądki wyjmij z wywaru, wystudź i pokrój w plasterki.

W rondlu rozpuść masło, zeszklij pokrojoną w piórka cebulę, dodaj podroby, warzywa pokrojone w słupki, smaż na maśle kilka minut, ciągle mieszając. Na koniec wlej śmietanę, pół szklanki wywaru, po czym zagotuj, dopraw pieprzem i posyp koperkiem.

Gulasz podawaj z kaszą gryczaną lub z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...