Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Gulasz cukiniowy

Składniki:
  • 2 małe cukinie
  • 1 pęczek szalotki lub dymki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2-3 marchwie
  • po 1 papryce zielonej, czerwonej i żółtej
  • 25 dag pieczarek
  • 1 łyżka łagodnego sosu sojowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 20 dag kiełków fasoli
  • 12 łyżek ziarna sezamowego
  • sól, pieprz
Cebulki pokrój i podsmaż na rozgrzanym oleju (około minuty). Włóż teraz pokrojoną w kostkę marchew oraz oczyszczoną i pokrojoną w paski paprykę. Wszystko smaż przez 2-3 minuty, często mieszając. Dodaj do tego pieczarki (mniejsze zostaw w całości, większe przetnij na pół lub na ćwiartki) i pokrojone w paski cukinie, smaż przez kolejne 2-3 minuty. Do tego wlej sos sojowy wymieszany z sokiem z cytryny oraz miodem.

Potrawę dopraw solą i pieprzem do smaku. Na końcu wsyp kiełki fasoli i smaż znów przez 2-3 minuty. Tuż przed podaniem gulasz posyp ziarnem sezamowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...