Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Gulasz wieprzowy z cebulą

Składniki:
  • 70 dag łopatki lub karkówki
  • 4-5 cebul
  • 4 dag smalcu
  • 100 ml rosołu wołowego (z kostki)
  • 1 liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • sól, pieprz
Mięso pokrój w paski i starannie opłucz. Cebulę obierz, posiekaj i razem z mięsem obsmaż na smalcu na złoty kolor. Teraz wszystko posól, wlej rosół wołowy, dodaj liść laurowy i dopraw pieprzem. Duś na małym ogniu 30 minut. Jeżeli płyn wyparuje, dodaj kilka łyżek wody.

Przed podaniem posyp gulasz natką pietruszki i udekoruj krążkami cytryny. Gulasz możesz też zapiec w żaroodpornym naczyniu w temperaturze 190°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...