Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Gulasz w sosie cytrynowym

Składniki na 4 porcje:
  • 70 dag mięsa wieprzowego
  • 2 średnie cebule
  • 4 dag masła lub margaryny
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1/4 litra wytrawnego, białego wina (ewentualnie)
  • 1 średni seler
  • 2 jaja
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
Z mięsa usuń ścięgna i starannie odkrój tłuszcz. Cebulę obierz. Mięso i cebulę pokrój w drobną kostkę. W dużym rondlu podgrzej tłuszcz i porcjami podsmażaj pokrojone mięso, dodaj cebulę, całość podduś.

Mięso z cebulą oprósz mąką. Posyp je połową pokrojonej natki, dolej białe wino i 3/8 l wody. Zagotuj - stale mieszając - potem przypraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki duś pod przykryciem około 50 minut, od czasu do czasu mieszając.

Seler obierz, pokrój w kostkę, dodaj do mięsa. Dodaj 1/8 l wrzątku, duś 30 minut. Rondel zestaw z ognia.

Do nieco przestudzonego mięsa dodaj jajka wymieszane z sokiem z cytryny, całość posyp resztą natki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...