- 70 dag mięsa wieprzowego
- 2 średnie cebule
- 4 dag masła lub margaryny
- pęczek natki pietruszki
- 1 płaska łyżka mąki
- 1/4 litra wytrawnego, białego wina (ewentualnie)
- 1 średni seler
- 2 jaja
- 4 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Mięso z cebulą oprósz mąką. Posyp je połową pokrojonej natki, dolej białe wino i 3/8 l wody. Zagotuj - stale mieszając - potem przypraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki duś pod przykryciem około 50 minut, od czasu do czasu mieszając.
Seler obierz, pokrój w kostkę, dodaj do mięsa. Dodaj 1/8 l wrzątku, duś 30 minut. Rondel zestaw z ognia.
Do nieco przestudzonego mięsa dodaj jajka wymieszane z sokiem z cytryny, całość posyp resztą natki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz