Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Gulasz z ziemniakami

Składniki:
  • 60 dag pręgi wołowej
  • 3 łyżki smalcu
  • 2 pomidory
  • 1 zielona lub żółta papryka
  • 5 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki jasnego piwa
  • 2 łyżki smalcu
  • czerwona sproszkowana papryka
  • kminek
  • jarzynka
Mięso umyj i pokrój w kostkę. Cebule obierz, posiekaj i podsmaż na gorącym smalcu nie rumieniąc. Dodaj zmiażdżony kminek, rozgnieciony czosnek i sproszkowaną paprykę. Cebulę wymieszaj z przyprawami i chwilę razem smaż, po czym skrop wodą (2 łyżki) i zagotuj.

Następnie dodaj mięso, jarzynkę i duś pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie na wpół miękkie, włóż obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone w ósemki pomidory bez skórki oraz oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrojoną w paseczki paprykę.

Na koniec wlej piwo i duś potrawę na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...