Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Gulasz z królika

Składniki:
  • 75 dag przedniego mięsa króliczego
  • 2 cebule
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • po 1 łyżce mąki i masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kminek
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól
Cebule obierz, pokrój na plasterki, zrumień na maśle, po czym zdejmij z patelni. Na tej samej patelni rozgrzej olej, włóż umyte i pokrojone na kawałki mięso. Zrumień je ze wszystkich stron.

Cebulę i mięso przełóż do dużego rondla, dodaj przyprawy, piwo (pół szklanki) i taką samą ilość wody. Duś pod przykryciem, dolewając pozostałe piwo i ewentualnie wodę. Z masła i mąki przygotuj zasmażkę, i zagęść nią sos.

Jako dodatek do gulaszu podawaj ryż ugotowany na sypko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...