Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Gulasz grzybowy

Składniki na 4 porcje:
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 4 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 dag masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka bulionu grzybowego z kostki
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 4 ziarna białego pieprzu
  • 2 jagody jałowca
  • sól
Suszone grzyby namocz we wrzątku (około 20 minut). Obrane i umyte ziemniaki pokrój w niewielką kostkę i ugotuj w osolonej wodzie. Pieczarki oczyść, potnij w plasterki, a cebulę i czosnek posiekaj.

Teraz osącz grzyby i pokrój je na drobniejsze kawałki, dodaj do zeszklonych na maśle cebuli i czosnku, wsyp pieczarki i całość - oprószywszy mąką - podsmaż. Dodaj grzyby i wodę z ich moczenia oraz bulion, pieprz i jałowiec. Po 20 minutach duszenia wszystko wymieszaj z natką i ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...