Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Grzybowe ragout z indyka

Składniki na 4 porcje:
  • 1 udziec indyka (ok. 70 dag)
  • 40 dag niedużych grzybów
  • (np. borowiki, podgrzybki, maślaki)
  • 1/2 szklanki bulionu grzybowego
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki czerwonego wina
  • 1/2 szklanki śmietany
  • olej
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
Mięso pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem, większe zaś grzyby potnij w kawałki, a małe na pół. Posiekaj też cebulę i zeszklij ją na rozgrzanym w rondlu oleju, a następnie w tym samym rondlu zrumień kawałki indyka.

Na drugiej patelni przesmaż na maśle grzyby, dodaj je do indyka i - po chwili podsmażania - wlej śmietanę wymieszaną z bulionem i winem, a całość przypraw do smaku solą i pieprzem. Następnie na małym ogniu uduś ragout pod przykryciem przez kolejne 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...