Szukaj przepisów

poniedziałek, 9 lipca 2012

Grzybowa z ziemniakami

Składniki:
  • 60 dag ziemniaków
  • 50 dag mięsa wieprzowego lub wołowego (zamiast mięsa może być kość wieprzowa lub wołowa, w ostateczności 20 dag słoniny lub smalcu)
  • 5 dag grzybów suszonych lub 50 dag świeżych
  • 3 marchwie
  • kilka listków pietruszki i kopru
  • pieprz, sól
  • 3 l wody
na zasmażkę:
  • 20 dag smalcu
  • 2 cebule

Sposób przyrządzenia:
Suszone grzyby rozdrobnić i namoczyć przed gotowaniem.
Świeże dokładnie oczyścić i umyć, następnie zalać małą ilością wrzątku i gotować do miękkości.
W osobnym garnku zalać wrzątkiem i ugotować mięso.
Do wywaru z mięsa wrzucić pokrajane w kostkę ziemniaki, gotować 5 minut.
Grzyby wyjąć, pokroić w paski, wrzucić do wywaru i ziemniaków, dodać pokrojoną w plasterki marchew, listki pietruszki i kopru, osolić i popieprzyć do smaku, włożyć cebulę w plasterkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...