Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Grzybki w marynacie

Składniki:
  • 1 kg grzybów
  • 2 dag soli
  • 1 l wody do obgotowania grzybów i cebuli
    zalewa:
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 1 i 1/4 szklanki octu 10-proc.
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 dag soli
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • 1 liść laurowy
Grzyby oczyść, dokładnie wypłucz (większe podziel na połówki lub ćwiartki) i wrzuć do wrzącej wody (z dodatkiem soli i cebuli) - całość gotuj, aż grzyby będą miękkie. Następnie wyjmij je z wody i odsącz, usuń także cebulę.

Przygotowane grzyby włóż do słoików i ostudź. Zagotowaną w rondelku zalewę ostudź i zalej nią grzyby.
Słoiki zakręć nakrętką i pasteryzuj około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...