Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Gruszki w cieście

Składniki:
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • po 1 łyżce mleka i masła
  • 1 żółtko
    ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 17 dag masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • jajo
  • sól
Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i posiekaj z masłem. Następnie wbij jajko, dodaj cukier i mleko i wyrób ciasto, które - uformowane w kulę - wstaw na godzinę do lodówki. Gruszki obierz, zostawiając ogonki, usuń gniazda nasienne, posmaruj masłem i wstaw na 10 minut do upieczenia w temperaturze 200°C.

Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm i podziel je na mniejsze kawałki. Na każdym z nich ustaw gruszkę lub jabłko ogonkiem do góry, dokładnie je zalepiając ciastem. Górną część ciasta delikatnie ponacinaj czubkiem noża i posmaruj żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec należy przez 25 minut w temperaturze 200°C, a podawać można gorące lub na zimno z bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...