Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Tarta z truskawkami i bitą śmietaną

Składniki:
  • 15 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 10-12 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • 50 dag truskawek
  • 1 opakowanie śmietanki kremówki 30-proc.
  • sól
Z mąki, masła, cukru pudru (50 g), żółtka, śmietany i szczypty soli zagnieć ciasto i włóż je na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm, wylep nim formę na tartę i ponakłuwaj widelcem. Upiecz w ciągu 20 minut w temperaturze 200°C. Po ostudzeniu nie wyjmuj z formy.

Teraz ubij śmietanę (przed ubiciem śmietanę należy schłodzić) z 50-75 cukrem pudrem (cukier dodajemy pod koniec ubijania śmietany).

Na dno tarty (w formie) należy włożyć ubitą śmietanę, a na niej ułożyć opłukane, osuszone i pokrojone truskawki, a następnie całość schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...