Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Gołąbeczki

Składniki:
  • 25 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 10 liści kapusty (i kilka dodatkowych na dno garnka i do przykrycia gołąbków)
  • 2 łyżki ryżu
  • 2 szklanki rosołu wołowego
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 25 dag chudego wędzonego boczku
  • 3/4 gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
Wybierz najładniejsze liście kapusty włóż je do wrzątku, wyjmij, ostudź i po usunięciu najgrubszych nerwów poprzecinaj na pół. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Mięso wymieszaj z ryżem, podsmażoną cebulą, solą i pieprzem, po czym podziel na 20 porcji. Każdą ciasno zawiń w połówkę liścia, tak by powstał mały gołąbek.

Na spód garnka o grubym dnie włóż część pozostałej kapusty, a potem gołąbki i liście laurowe, całość przykryj resztą kapusty i zalej rosołem.

Potrawę duś na małym ogniu pod przykryciem. Teraz pokrój w drobną kostkę boczek, mocno go wysmaż. Przed podaniem polej gołąbki śmietaną i posyp przygotowanymi skwarkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...