Składniki na 4 porcje:- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 ogórek
- 1 zielona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebulka
- kawałek czerstwego chleba
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju
- ocet
- sól
Na początku ze sparzonych wrzątkiem pomidorów zdejmij skórkę, z papryki usuń gniazdo nasienne. Ogórek, paprykę, pomidory, czosnek i cebulę drobno pokrój i razem zmiksuj. Dodaj oliwę (albo olej) oraz namoczony w wodzie i odciśnięty czerstwy chleb (dużą garść). Wszystko razem wymieszaj, przypraw do smaku octem i solą. Jeśli gazpacho będzie zbyt gęste, dolej szklankę przegotowanej zimnej wody i ponownie zmiksuj.
Danie podawaj od razu po przygotowaniu, bardzo smaczne jest także po schłodzeniu. W Hiszpanii często podaje się tę zupę z kostkami lodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz