Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Gazpacho

Składniki na 4 porcje:
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 ogórek
  • 1 zielona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebulka
  • kawałek czerstwego chleba
  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju
  • ocet
  • sól
Na początku ze sparzonych wrzątkiem pomidorów zdejmij skórkę, z papryki usuń gniazdo nasienne. Ogórek, paprykę, pomidory, czosnek i cebulę drobno pokrój i razem zmiksuj. Dodaj oliwę (albo olej) oraz namoczony w wodzie i odciśnięty czerstwy chleb (dużą garść). Wszystko razem wymieszaj, przypraw do smaku octem i solą. Jeśli gazpacho będzie zbyt gęste, dolej szklankę przegotowanej zimnej wody i ponownie zmiksuj.

Danie podawaj od razu po przygotowaniu, bardzo smaczne jest także po schłodzeniu. W Hiszpanii często podaje się tę zupę z kostkami lodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...