Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Galaretka jarzynowa

Składniki na 4 porcje:
  • po 20 dag młodej kalarepki, marchewki,
  • różyczek kalafiora, szparagów, zielonego groszku
  • 10 dag kapeluszy małych pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 1 strąk marynowanej czerwonej papryki
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka instant
  • 2-3 dag żelatyny
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Marchewkę i kalarepkę obierz, umyj i pokrój w kostkę, w słupki lub specjalnym nożykiem powycinaj w inne, fantazyjne kształty, a umyte pieczarki podziel na ćwiartki.

Na stopione w płaskim rondlu masło wrzuć pieczarki, chwilę je podsmaż, po czym dodaj kalarepkę i marchewkę, posyp wszystko solą, pieprzem i otartą skórką z cytryny i dobrze wymieszaj składniki.

Teraz wlej gorący bulion, doprowadź potrawę do wrzenia i od razu zmniejsz ogień, dodając obrane i pokrojone na kawałki szparagi, różyczki kalafiora oraz zielony groszek. Duś to wszystko pod przykryciem mniej więcej 15 minut, a potem wlej sok z cytryny i wsyp cukier. Możesz jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem, i przestudzić.

Odsącz na sicie na wpół twarde warzywa, a następnie rozpuść żelatynę w zimnej wodzie (2-3 łyżki), połącz ją z wywarem, dokładnie wymieszaj i przestudź.

Do wcześniej przygotowanych małych salaterek wlej po kilka łyżek wywaru, a gdy zastygnie - ułóż na galaretce warzywa, udekoruj je plasterkami jaj i paskami papryki, zalej resztą wywaru i odstaw do schłodzenia.

Tak jak do innych galaretek warzywnych czy mięsnych do swojej możesz podać jakiś pikantny sos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...