Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Galaretka z warzyw

Składniki na 4 porcje:
  • 1 mały kurczak (ok. 1,2 kg)
  • włoszczyzna
  • sól, curry
  • po kilka ziaren pieprzu i kolendry
  • 1,5 opakowania żelatyny
  • szczypta kurkumy
  • 1 puszka zielonego groszku
  • listki natki pietruszki
  • 1 jajo ugotowane na twardo
Włoszczyznę oczyść i umyj, potem włóż do rondla, zalej 1 l zimnej wody i zagotuj. Teraz posól, dodaj kolendrę, curry i pieprz, przykryj i gotuj 30 minut.

Ugotowane warzywa wyjmij z wywaru. Kurczaka umyj, włóż do wrzącego wywaru i gotuj do miękkości około 40 minut.

Ugotowane marchewki pokrój w kostkę. Kurczaka wyjmij, przestudź, mięso obierz z kości i pokrój. Wywar przecedź, odlej 3 szklanki, potem zagotuj z kurkumą, dodaj żelatynę i dokładnie ją rozpuść.

Groszek osącz. Jajko obierz i pokrój w cząstki.

Do salaterki wlej 2 łyżki wywaru, rozprowadź na dnie i po bokach, poczekaj aż zastygnie. Ułóż jajko, natkę, groszek, marchewkę i mięso, zalej wywarem i wstaw do lodówki, aby zastygła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...