- 1 mały kurczak (ok. 1,2 kg)
- włoszczyzna
- sól, curry
- po kilka ziaren pieprzu i kolendry
- 1,5 opakowania żelatyny
- szczypta kurkumy
- 1 puszka zielonego groszku
- listki natki pietruszki
- 1 jajo ugotowane na twardo
Ugotowane warzywa wyjmij z wywaru. Kurczaka umyj, włóż do wrzącego wywaru i gotuj do miękkości około 40 minut.
Ugotowane marchewki pokrój w kostkę. Kurczaka wyjmij, przestudź, mięso obierz z kości i pokrój. Wywar przecedź, odlej 3 szklanki, potem zagotuj z kurkumą, dodaj żelatynę i dokładnie ją rozpuść.
Groszek osącz. Jajko obierz i pokrój w cząstki.
Do salaterki wlej 2 łyżki wywaru, rozprowadź na dnie i po bokach, poczekaj aż zastygnie. Ułóż jajko, natkę, groszek, marchewkę i mięso, zalej wywarem i wstaw do lodówki, aby zastygła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz