Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Galantyna z kurczaka

Składniki:
  • kurczak
  • 40 dag wieprzowiny
  • 10 dag wątróbki drobiowej lub cielęcej
  • 1 łyżka winiaku
  • 15 dag ugotowanego ozora cielęcego
  • 1 mała cebulka
  • 1 jajo
  • szczypta mielonego cynamonu i imbiru
Kurczaka umyj, usuń z niego kości, uważając, by nie uszkodzić skóry. Wieprzowinę wypłucz, osusz i przepuść dwa razy przez maszynkę. Przygotowane mięso wymieszaj z jajem, drobno pokrojoną cebulką, winiakiem i przyprawami.

Surową wątróbkę i ozór pokrój w paski. Na płacie mięsa rozsmaruj farsz, ułóż pokrojony ozór i wątróbkę. Teraz uformuj roladę, potem owiń ją grubą nicią. Roladę najpierw obgotuj, a potem wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około godziny.

Gotową roladę połóż na desce i obciąż drugą deską. Gdy dobrze wystygnie, pokrój w plastry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...