Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Frittata z bekonem

Składniki na 6 porcji:
  • 6 dużych jaj
  • 1/4 szklanki mleka
  • pieprz
  • 4 plastry bekonu
  • 1 szklanka świeżego lub mrożonego zielonego groszku
  • 1/2 szklanki startego sera cheddar
Bekon pokrój w półcentymetrowe paski. W okrągłym teflonowym naczyniu o średnicy 25 cm, przeznaczonym do zapiekania, usmaż bekon na złoty kolor. Tłuszcz odlej, dodaj groszek, wymieszaj go z paskami bekonu i podsmaż.

Jajka dokładnie zmiksuj z mlekiem oraz pieprzem, wlej do bekonu i groszku i - nie mieszając - posyp serem. Smaż do chwili, aż brzegi potrawy zaczną się ścinać, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 170°C.

Zapiekaj, aż potrawa się zetnie - przez 10-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...