- 2 piersi kurczaka
- 2 cytryny
- 1 cebula średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- po 1 łyżce masła i mąki
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 15-20 czarnych oliwek
- 1/2 łyżeczki imbiru
- szczypta szafranu lub pół łyżeczki kurkumy
- sól, biały pieprz
- ponadto:
- ryż na sypko lub makaron i surówka z selera
W rondlu rozgrzej łyżkę oliwy (oleju) i łyżkę masła, zrumień na średnim ogniu mięso (po 3 minuty z każdej strony) - przełóż je na talerz.
Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Cytryny umyj, sparz i potnij na ćwiartki. Wlej do rondla i rozgrzej pozostałą oliwę (olej) i podsmaż, wciąż mieszając, cebulę i czosnek (2-3 minuty).
Gdy cebula się zeszkli, włóż z powrotem usmażone mięso, dodaj bulion, przyprawy (imbir, sól, pieprz, szafran) oraz ćwiartki cytryny, doprowadź całość do wrzenia i gotuj pod przykryciem na małym ogniu (na płytce ochronnej), póki mięso nie będzie miękkie (około 20 minut). Po 10 minutach wrzuć do rondla oliwki.
W tym czasie ugotuj ryż (makaron) i zrób surówkę z selera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz