Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Filety z kurczaka duszone w sosie cytrynowym

Składniki:
  • 2 piersi kurczaka
  • 2 cytryny
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • po 1 łyżce masła i mąki
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 15-20 czarnych oliwek
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta szafranu lub pół łyżeczki kurkumy
  • sól, biały pieprz
    ponadto:
  • ryż na sypko lub makaron i surówka z selera
Piersi kurczaka umyj, osusz i przekrój na pół. Każdą z połówek lekko rozbij tłuczkiem, posyp solą i pieprzem i obtocz w mące.

W rondlu rozgrzej łyżkę oliwy (oleju) i łyżkę masła, zrumień na średnim ogniu mięso (po 3 minuty z każdej strony) - przełóż je na talerz.

Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Cytryny umyj, sparz i potnij na ćwiartki. Wlej do rondla i rozgrzej pozostałą oliwę (olej) i podsmaż, wciąż mieszając, cebulę i czosnek (2-3 minuty).

Gdy cebula się zeszkli, włóż z powrotem usmażone mięso, dodaj bulion, przyprawy (imbir, sól, pieprz, szafran) oraz ćwiartki cytryny, doprowadź całość do wrzenia i gotuj pod przykryciem na małym ogniu (na płytce ochronnej), póki mięso nie będzie miękkie (około 20 minut). Po 10 minutach wrzuć do rondla oliwki.

W tym czasie ugotuj ryż (makaron) i zrób surówkę z selera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...