Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Faworki młodej pani domu

Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 2 dag cukru pudru
  • 3 dag masła
  • 2 jaja
  • 1 łyżka octu 6-proc.
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder
    do posypania:
  • cukier waniliowy
Mąkę przesiej na stolnicę, potem dodaj masło, cukier puder, jaja, sól i ocet. Wszystkie składniki dokładnie połącz i dobrze wyrób ciasto. Włóż je teraz do torebki foliowej i odstaw do lodówki na godzinę, a potem bardzo cienko (na grubość 1 mm) rozwałkuj, podsypując niewielką ilością mąki. Faworki formuj tak jak faworki domowe - w środku każdego paska zrób wzdłuż nacięcie, przez które przełóż jeden koniec ciasta tak, aby utworzył się węzeł.

W rondlu rozgrzej olej i do gorącego wkładaj przygotowane faworki. Smaż je z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone osącz z tłuszczu na papierowych ręcznikach lub serwetkach, przełóż na półmiski. Na koniec posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...