Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Filety z marynaty

Składniki na 4 porcje:
  • 4 piersi z kurczaka
  • 7 łyżek oleju
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina lub octu winnego
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • biały pieprz
  • sól
  • papryka słodka
Pomarańczę i cytrynę opłucz i skórkę cienko obierz, pokrój w paseczki i sparz wrzątkiem, a z miąższu wyciśnij sok.

Pięć łyżek oleju wymieszaj z winem lub bulionem i obydwoma sokami, po czym przypraw solą, pieprzem i papryką.

Mięso umyj, osusz, lekko rozbij, włóż do miski, zalej marynatą i wstaw na godzinę do lodówki. Kurczaka osącz z marynaty i upiecz na grillu lub usmaż na patelni po około 12 minut z każdej strony, używając reszty oleju.

Podawaj filety udekorowane paseczkami cytrusów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...