Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Faszerowany kurczak

Składniki na 8 porcji:
  • 1 kurczak (ok. 2 kg)
  • 30 dag kaszy gryczanej
  • 20 dag boczku
  • 20 dag pieczarek
  • 2 jaja
  • 3 szklanki rosołu z kury
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonej natki
  • 4 łyżki oleju
  • przyprawa do drobiu
  • sól, pieprz
Kurczaka natrzyj przyprawą do drobiu. Zagotuj rosół, wsyp kaszę, ugotuj ją na sypko i przestudź.
Cebulę obierz i posiekaj. Pieczarki oczyść, potem pokrój na drobne kawałki. Na łyżce masła zeszklij cebule, dodaj pieczarki i boczek, wszystko razem smaż 5 minut.

Teraz rozbij jajka. Żółtka wymieszaj z ugotowaną kaszą, resztą masła, pieczarkami, boczkiem, cebulą i natką. Całość przypraw do smaku solą i pieprzem. Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj z kaszą.

Kurczaka wypełnij przygotowanym farszem i dokładnie zszyj. W brytfannie rozgrzej olej, włóż kurczaka, zrumień. Następnie podlej odrobiną wody i piecz 1,5 godziny w temperaturze 175°C. Często polewaj sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...