- 1 kurczak (ok. 2 kg)
- 30 dag kaszy gryczanej
- 20 dag boczku
- 20 dag pieczarek
- 2 jaja
- 3 szklanki rosołu z kury
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonej natki
- 4 łyżki oleju
- przyprawa do drobiu
- sól, pieprz
Cebulę obierz i posiekaj. Pieczarki oczyść, potem pokrój na drobne kawałki. Na łyżce masła zeszklij cebule, dodaj pieczarki i boczek, wszystko razem smaż 5 minut.
Teraz rozbij jajka. Żółtka wymieszaj z ugotowaną kaszą, resztą masła, pieczarkami, boczkiem, cebulą i natką. Całość przypraw do smaku solą i pieprzem. Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj z kaszą.
Kurczaka wypełnij przygotowanym farszem i dokładnie zszyj. W brytfannie rozgrzej olej, włóż kurczaka, zrumień. Następnie podlej odrobiną wody i piecz 1,5 godziny w temperaturze 175°C. Często polewaj sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz