Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Filet z piersi indyczej z farszem orzechowym

Składniki na 8 porcji:
  • 1 duży filet z piersi indyka (około 1 kg)
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól
    farsz:
  • 15 dag pokruszonych sucharków
  • 10 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • 2 jaja
  • cynamon
  • cukier
  • sól
Z filetu uformuj jak najcieńsze płaty, natrzyj je gałką i solą, a następnie pokrop sokiem z cytryny.

Przygotuj farsz: sucharki zalej śmietanką. Po rozbiciu jaj żółtka utrzyj z masłem i dodaj do nich namoczone sucharki, orzechy oraz pianę ubitą z białek. Masę dopraw solą, cukrem i cynamonem.

Tak przygotowany farsz wyłóż na płat mięsa, po czym zwiń go (jeśli się rozpada, obwiąż nicią lub zepnij wykałaczkami), umieść w żaroodpornym naczyniu lekko natłuszczonym olejem, a z wierzchu posmaruj miodem, skrop wodą i obłóż kawałeczkami masła. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Podczas pieczenia polewaj tworzącym się sosem, jego ilość - w razie potrzeby - uzupełniaj wodą.

Podawaj z ziemniakami (np. pieczonymi) i surówką z czerwonej kapusty lub surówką z marchwi i jabłek.

Tak przygotowany filet smaczny jest również na zimno, a pokrojony w plastry prezentuje się bardzo efektownie, co stanowi jego dodatkową zaletę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...