- 1 duży filet z piersi indyka (około 1 kg)
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sok z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- sól
- farsz:
- 15 dag pokruszonych sucharków
- 10 dag zmielonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki śmietanki
- 1 łyżka masła
- 2 jaja
- cynamon
- cukier
- sól
Przygotuj farsz: sucharki zalej śmietanką. Po rozbiciu jaj żółtka utrzyj z masłem i dodaj do nich namoczone sucharki, orzechy oraz pianę ubitą z białek. Masę dopraw solą, cukrem i cynamonem.
Tak przygotowany farsz wyłóż na płat mięsa, po czym zwiń go (jeśli się rozpada, obwiąż nicią lub zepnij wykałaczkami), umieść w żaroodpornym naczyniu lekko natłuszczonym olejem, a z wierzchu posmaruj miodem, skrop wodą i obłóż kawałeczkami masła. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Podczas pieczenia polewaj tworzącym się sosem, jego ilość - w razie potrzeby - uzupełniaj wodą.
Podawaj z ziemniakami (np. pieczonymi) i surówką z czerwonej kapusty lub surówką z marchwi i jabłek.
Tak przygotowany filet smaczny jest również na zimno, a pokrojony w plastry prezentuje się bardzo efektownie, co stanowi jego dodatkową zaletę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz