Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Fasolka szparagowa z oliwkami

Składniki na 4 porcje:
  • 80 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 5 dag czarnych oliwek
  • 4 małe cebule
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1/8 l wytrawnego białego wina
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • czarny pieprz
Oliwki osącz, przekrój na pół i usuń pestki. Fasolkę i cebule obierz, umyj. Większe strąki fasolki przekrój. Cebule posiekaj.

Następnie rozgrzej tłuszcz, podsmaż na nim cebulę. Potem dodaj fasolkę i tymianek, całość przypraw solą i pieprzem, zalej winem. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem, aż fasolka będzie miękka. Na 5 minut przed końcem duszenia dodaj oliwki.

Warzywa wyjmij, przełóż na talerz i posyp drobno posiekaną natką. Podawaj do kotletów lub pieczeni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...