Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Farsz do naleśników ze szpinaku i żółtego sera

Składniki na 15 porcji:
  • 50 dag mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 2 małe pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 7 łyżek startego żółtego sera (ementaler, podlaski, gouda)
  • 1 jajo
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć zamrożony szpinak i podsmażaj go, aż woda wyparuje. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Do szpinaku dodaj czosnek, jajko, 2 łyżki sera, sól i pieprz, po czym wszystko razem wymieszaj. Pomidory umyj i pokrój na drobno.

Na każdym z naleśników umieść porcję farszu i pozwijaj je w ciasne rulony. Teraz ułóż je w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, po czym posyp je pomidorami i pozostałym serem i wstaw do średnio rozgrzanego piekarnika, gdzie zapieką się w ciągu 8-10 minut w temperaturze 180°C.

Takie naleśniki podaje się na ciepło, przybrane listkami zieleniny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...