Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Dżem pomarańczowy

Składniki:
  • 1/2 dyni średniej wielkości
  • skórki z 4 pomarańczy i 1 cytryny (wyparzone i cieniutko obrane)
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 70 dag cukru
Dynię obierz, wydrąż i potnij w kostkę. Dodaj skórki z pomarańczy i cytryny pokrojone w drobne paseczki i duś w garnku pod przykryciem, aż dynia będzie całkiem miękka. Dodaj kwasek cytrynowy i ostudź.

Następnego dnia zagotuj dżem bez przykrycia i ponownie ostudź. Powtarzaj tę czynność przez 3-4 dni, aż do odparowania nadmiaru wody i widocznego zgęstnienia masy. Wtedy dodaj cukier i ewentualnie odrobinę aromatu pomarańczowego lub cytrynowego, a także jeszcze raz doprowadź do wrzenia.

Gorący dżem ponakładaj do wyparzonych słoików i od razu mocno je pozamykaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...